Ako žiť ekologicky. Časť tretia: KUCHYŇA

Ako žiť ekologicky (2)

Jeden zo spôsobov, ako čo najviac zredukovať svoju ekologickú stopu je zamerať sa na kuchyňu. Nahradiť auto bicyklom alebo autobusom či vlakom je dnes pomerne jednoduché a čoraz populárnejšie, omnoho väčším problémom je zredukovať zbytočnosti, ktoré používame v kuchyni, alebo ktorými prepchávame našu chladničku. Naše stravovacie návyky a predstavy o tom, čo by sme pri varení vždy mali mať po ruke (pre prípad, že by sme to niekedy potrebovali) sú tým, čo výrazne ovplyvňuje množstvo odpadu, ktoré vyprodukujeme. Tu je zopár tipov, ktoré sa osvedčili v našej domácnosti.

1. Nepotrebujete veľkú kuchyňu, potrebujete sa len zbaviť zbytočností.

Každý časopis s moderným bývaním prezentuje kuchyňu ako najväčšiu miestnosť v dome/byte. Fajn, vyzerá to esteticky, vzdušne a luxusne, ale rovnaký efekt sa dá dosiahnuť aj inak, ako ukoristením nadbytočného priestoru, ktorý prepchávate vecami. Pootvárajte všetky skrinky, vypracte všetky poličky a pozrite sa, čo všetko tam máte. Väčšina vecí, ktoré sú schované, nie sú na očiach z nejakého dôvodu, napr. preto, že ich nepoužívame. Zbaľte všetko, čo pravidelne nevyžívate do krabice a hoďte na internet – rozhodne sa nájdu ľudia, ktorým niečo chýba a vy ich tým potešíte.

2. Nájdite si systém, plánujte.

Tento tip sa týka nielen organizácie kuchynských pomôcok, ale aj potravín. Práve ste sa zbavili 2/3 vecí, nenakupujte teda ďalšie. Nepripravujete sa na apokalypsu, nezásobujte sa teda na pol roka dopredu. Skúste si vytvoriť týždenný (čerstvé suroviny) a mesačný (suché suroviny) plán toho, čo budete jesť. Vyhnete sa tak nakupovaniu polotovarov, zbytočných plastov, konzerv a plytvaniu jedlom.

3. Nakupujte bezodpadovo.

Tento bod sa týka nielen zeleniny a ovocia, ale najmä suchých surovín. Ryža, múka, strukoviny, orechy, sušené ovocie – všetko z toho sa dá dnes kúpiť na internete vo väčších množstvách a hlavne v recyklovateľných obaloch (papier, sklo, látkové vrecúška). Vyhnite sa nakupovaniu príloh, orechov a korenín v supermarketoch a objednajte si ich radšej naraz vo väčšom množstve cez internet. Ušetríte tým prírodu, svoj čas a tiež peňaženku.

4. Nerozmaznávajte sa.

Nepotrebujete mať doma všetko. Dva rôzne druhy oleja, približne päť rôznych korenín, nejaký ten ocot a sójovka alebo tamari a dokážete vytvoriť také rozmanité jedlá, že sa vykašlete na zháňanie exoticky znejúcich surovín z vegan blogov. Nie každý vegánsky koláč musí mať šľahačku z kokosového mlieka (aj keď to vyzerá neodolateľne), nie je všetko „čína“, čo má v sebe riasy, shitake či umeboshi slivky a „pulled pork“ sa dá spraviť aj inak ako z nezrelého jackfruitu (chlebovníka). Nehovoríme, že máte prestať experimentovať, ale skúste myslieť aj na tzv. food miles – kilometre, ktoré daná surovina/produkt precestuje, kým sa dostane do tunajšieho obchodu alebo do vašej kuchyne a ich dopad na životné prostredie.

5. Nenakupujte zbytočnosti, využite, čo doma máte.

Nemusíte si hneď kupovať nové látkové vrecúška, zničte najskôr všetky plastové tašky, ktoré doma máte. To isté platí aj o obedároch a fľašiach – nevyhadzujte staré veci skôr, než sú celkom zničené, len preto, že nie sú eko. Nevadí, že ešte tri roky budete nosiť svoj obed v plastovej nádobe, ktoré je z obdobia, kedy ste ekológiu neriešili, nevadí, že si vodu nosíte v starej plastovej fľaši od minerálky, a rovnako nevadí, ak domíňate ten papier na pečenie alebo alobal. Najviac eko budete vtedy, ak si nové veci nakúpite až v momente, kedy ich naozaj budete potrebovať.

Tip: Sendviče, bagety, koláče (skrátka čokoľvek suché) si môžete baliť do starých utierok, handier či kapesníkov. Nemusíte si hneď kupovať kompostovateľné sáčky alebo obaly z recyklovaného papiera.

 

Odoberať novinky