Vegánske gemerské guľky

Potrebujeme:

6 veľkých zemiakov

1 strúčik cesnaku

2 ks vegánskych špekačiek

soľ

čierne korenie

štipku majoránu

strúhanku

krupicu

múku (na pomúčenie)

1 veľkú cibuľu

červenú papriku

Postup:

Pomer niektorých surovín je ťažko odhadnuteľný, pretože všetko závisí od toho, ako mokré ostanú zemiaky po nastrúhaní. Dôležité je, aby sa guľka po sformovaní v surovom stave nerozpadávala – podľa toho pridávame strúhanku a krupicu vždy v pomere 2:1.

Zemiaky (5ks) ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na najmenšej veľkosti. Špekačky s 1 kusom zemiaku a cesnakom namelieme v mlynčeku (na mäso), zmiešame s nastrúhanými zemiakmi (ak pustili vodu, vytlačte ju rukami), pridáme strúhanku a krupicu, no len toľko, aby sa hmota zahustila. Následne ochutéme soľou, majoránom a korením podľa potreby. Z hmoty potom rukami tvarujeme guľky, ktoré si uložíme na pomúčený tanier, obalíme ich v múke a dáme variť do vriacej osolenej vody. Guľky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Prvú vždy ochutnajte a prispôsobte podľa nej čas varenia ostatných guliek.

Guľky podávame s opraženou cibuľkou, ktorú sme na konci praženia ochutili červenou paprikou.

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp

Komentáre

Copyright 2016-2019 © All rights Reserved. Design by NoIdentity