Potrebujeme:
Hrachový krém:
- 500g sušeného hrachu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čl vegety
- 1/3 čl mletého korenia
- 2 cibule
- 1/2 čl sušenej papriky
- 1/2 čl údenej sušenej papriky
- rastlinný olej
Postup:
- hrach na niekoľko hodín (najlepšie na noc) namočíme – nezabudnite ho prepláchnuť
- v hrnci zalejeme namočený hrach a varíme do mäkka – radšej použite menšie množstvo vody a počas varenia pridávajte tak, aby po uvarení bola voda tesne nad hráškom
- uvarený hrášok necháme vychladnúť a potom ho rozmixujeme s 1 strúčikom cesnaku na krémovú kašu – najlepšie v blenderi. Ak je potrebné, pridajte trochu vody
- cibuľu nasekáme na malé kúsky a necháme ju na miernom ohni pražiť do zlatista.
- ak je cibuľa upražená, pridáme obidve sušené papriky a poriadne premiešame
- rozmixovaný hrášok dáme späť do hrnca, pridáme vegetu, korenie a za stáleho miešania ho pár minút varíme
Podávame s chlebíkom. Môžete si skúsiť urobiť aj svoj vlastný podľa nášho receptu. Nič zložité a zdĺhavé, ale stále lepšia možnosť ako ten z obchodu. Cesto môžete použiť aj na žemle alebo rohlíky.
Chlieb:
- 6 hrnčekov múky
- 2 hrnčeky vlažnej vody
- 1 droždie
- 2 čl soli
- štipku cukru
- 2 PL ľanových semienok
Postup:
- pripravíme si kvások – vlažnú vodu zmiešame s cukrom a droždím
- namelieme ľanové semienka a zmiešame ich s múkou a soľou
- do pripravenej múky vlejeme kvások a spracovávame cesto asi 10-15 minút
- cesto prikryjeme a necháme kysnúť 40 minút.
- cesto “vylejeme” na plech a necháme ešte chvíľu kysnúť
- pečieme 30 minút na 200°C