Hrachový krém s domácim chlebom

Potrebujeme:

Hrachový krém:

  • 500g sušeného hrachu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čl vegety
  • 1/3 čl mletého korenia
  • 2 cibule
  • 1/2 čl sušenej papriky
  • 1/2 čl údenej sušenej papriky
  • rastlinný olej

Postup:

  1. hrach na niekoľko hodín (najlepšie na noc) namočíme – nezabudnite ho prepláchnuť
  2. v hrnci zalejeme namočený hrach a varíme do mäkka – radšej použite menšie množstvo vody a počas varenia pridávajte tak, aby po uvarení bola voda tesne nad hráškom
  3. uvarený hrášok necháme vychladnúť a potom ho rozmixujeme s 1 strúčikom cesnaku na krémovú kašu – najlepšie v blenderi. Ak je potrebné, pridajte trochu vody
  4. cibuľu nasekáme na malé kúsky a necháme ju na miernom ohni pražiť do zlatista.
  5. ak je cibuľa upražená, pridáme  obidve sušené papriky a poriadne premiešame
  6. rozmixovaný hrášok dáme späť do hrnca, pridáme vegetu, korenie a za stáleho miešania ho pár minút varíme

Podávame s chlebíkom. Môžete si skúsiť urobiť aj svoj vlastný podľa nášho receptu. Nič zložité a zdĺhavé, ale stále lepšia možnosť ako ten z obchodu. Cesto môžete použiť aj na žemle alebo rohlíky.

Chlieb:

  • 6 hrnčekov múky
  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 1 droždie
  • 2 čl soli
  • štipku cukru
  • 2 PL ľanových semienok

Postup:

  1. pripravíme si kvások – vlažnú vodu zmiešame s cukrom a droždím
  2. namelieme ľanové semienka a zmiešame ich s múkou a soľou
  3. do pripravenej múky vlejeme kvások a spracovávame cesto asi 10-15 minút
  4. cesto prikryjeme a necháme kysnúť 40 minút.
  5. cesto “vylejeme” na plech a necháme ešte chvíľu kysnúť
  6. pečieme 30 minút na 200°C

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Komentáre