Makovo-pohánkový bezlepkáč

Potrebujeme:

200 g pohánkovej múky

300 g makovej múky

100 g sójovej múky

2 jablká

70 g xylitolu (brezového cukru)

3 PL kokosového oleja

700 ml mandľového mlieka

aquafaba (vymixovaná voda z cíceru)

kypriaci prášok

štipka soli

marhuľový džem

100 g čokolády na varenie (my sme si spravili vlastnú z kokosového oleja, kakaa a xylitolu)

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. Najskôr si nastrúhame dve stredne veľké jablká. Potom do väčšej nádoby alebo misky nasypeme makovú pohánkovú a tiež sójovú múku. Pridáme xylitol, kypriaci prášok, štipku soli a dobre spolu premiešame.

Skôr, než začneme pridávať tekuté suroviny, pripravíme si aquafabu. Medzi vegánmi ide o pomerne známu vec, ktorá sa používa hlavne ako náhrada vaječného bielku. Ide o rozmixovanú vodu z cíceru (konzervovaného alebo uvareného). Ak máte výkonný mixér, príprava by nemala trvať dlhšie, ako pár minút, v opačnom prípade rátajte minimálne s časovým intervalom 5 – 10 min. mixovania. Výsledkom nepretržitého šľahania by mala byť nadýchaná biela hmota, ktorá sa podobá našľahanému vaječnému bielku. Cesto by vďaka aquafabe malo byť jemné a nadýchané.

 Teraz tekuté suroviny. Roztopený kokosový olej môžeme v odmerke zmiešať s mandľovým (alebo iným rastlinným) mliekom a za stáleho a mierneho miešania pomaly vlievať k suchým surovinám. Keď vlejeme celý objem, pridáme aquafabu. Tak ako mlieko, aj túto pomaly vmiešavame do cesta. Výsledná cesto by malo mať mierne lepivú, no nie celkom tuhú konzistenciu.

Keď sú všetky suroviny spolu dobre premiešané, cesto vylejeme na plech a dáme piecť na teplotu 180°C asi na 40 – 45 minút. Keďže každá rúra je iná, asi po 20 minútach koláč skontrolujte, ak si nie ste istý, môžete ho aj vytiahnuť a pichnúť do neho špáradlom, aby ste vedeli, nakoľko je upečený. V zásade však platí, že pokým nevonia, môže sa ešte určite piecť.

Keď je koláč hotový, necháme ho cca 30 minút chladnúť a potom natrieme marhuľovým džemom a polejeme čokoládou. Po ďalšej polhodine ho môžete skúsiť rozkrojiť. Skôr by ste to nemali riskovať, aby koláč nebol ešte veľmi vlhký a “blatový”.

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp

Komentáre