Pšenovo-amarantová bublanina

V poslednej dobe sa nám zapáčilo bezlepkové pečenie. Oproti klasickému pečeniu sú koláče ľahšie stráviteľné, zdravšie a navyše aj chuťovo zaujímavé. Keď sme začínali s vegánstvom, veľmi dlho sa nám nedarilo upiecť bublaninu, ktorá by nebola ako blato. Nejaké dokonca pre svoju absolútnu nestráviteľnosť skončili v koši (aj napriek tomu, že jedlo zásadne nevyhadzujeme). Preto je takmer zázrak, že sme sa časom dopracovali nielen k požívateľnej, ale dokonca veľmi chutnej a nadýchanej bezlepkovej vegánskej bublanine. 😉 Tí, ktorí nemáte veľa skúseností s bezlepkovými múkami, rátajte s chuťou, ktorá bude značne odlišná od toho, čo ste doteraz poznali. My sme sa zhodli na tom, že táto bublanina chutí zdravo – nech už si pod tým predstavíte čokoľvek… 🙂 (Podľa nás má túto špecifickú chuť na svedomí amarantová múka, preto neodporúčame dávať jej viac, ako je v recepte uvedené.)

Potrebujeme:

miska jahôd (alebo iného ovocia)

200 g pohánkovej múky

250 g pšenovej múky

50 g amarantovej múky

50 g sójovej múky

balenie kypriaceho prášku

100 g xylitolu (brezového cukru)

1 PL kokosového oleja

1 PL psýlia

aquafaba

500 ml minerálky

*(Áno, vidíte správne. Pri príprave sme zistili, že sme zabudli na mlieko, tak sme to rýchlo zachráňovali minerálkovou alternatívou. Výsledok bol však prekvapivo skvelý a chuti nič nechýbalo.)

Postup:

Najskôr si v miske zmiešame všetky potrebné múky (pohánkovú, pšenovú, amarantovú a sójovú). Potom pridáme kypriaci prášok, xylitol a psýlium, opäť poriadne premiešame. Následne si pripravíme aquafabu – vymixovanú vodu z cícera, ktorá má konzistenciu vyšľahaného vaječného bielku. (Písali sme o nej v tomto recepte: https://www.vegalnicek.sk/makovo-pohankovy-bezlepkac/.) Keď je všetko pripravené, k suchým surovinám pridáme minerálku a kokosový (alebo akýkoľvek iný) olej a pomaly premiešavame. Keď je cesto dostatočne spojené, pridáme aquafabu. Pomaly ju doň vmiešavame tak, aby sa jej biele zafarbenie takmer celkom stratilo v ceste.

Keď je cesto hotové (malo by mať mierne tekutú, avšak súdržnú, lepivejšiu konzistenciu) vylejeme ho na mierne naolejovaný plech. Následne na vrch doslova nahádžeme jahody. 🙂 My ich neukladáme, ale spúšťame z miernej výšky, aby sa tak poriadne zaborili do cesta a nezostali len na povrchu. Potom je už všetko a koláč môžeme dať piecť – prvých 20 minút na 200°C a potom znížime na 180°C. Pečieme približne 35 až 40 minút.

*Plánujeme vyskúšať aj recept s mliekom. Určite pribudne čoskoro.

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp

Komentáre

Copyright 2016-2019 © All rights Reserved. Design by NoIdentity