Tiramisu

Dlho sme rozmýšľali nad tým, ako by sa dal tento skvelý a chuťovo špecifický zákusok pripraviť vo vegánskej verzii bez toho, aby tam bolo množstvo stužovačov, dochucovadiel, poprípade prehnané množstvo tuku, z ktorého budete mať akurát tak plné a neuspokojené bruchá. (Lebo ak sa už pustíte do výroby tiramisu, chcete si z neho predsa dať poriadny kus, a nie len malú kocku, aby vám nebolo zle.)

Ďalšou problematickou časťou receptu boli vegánske piškóty. Najradšej varíme a pečieme tak, aby sme používali čo najmenšie množstvo polotovarov – čo sa vzhľadom k času niekedy nedá 100% dodržiavať. (Niekedy skrátka nemáte čas alebo chuť vyrábať si vlastné tofu, tempeh, seitan a pod. Našťastie aspoň výroba mnohých mliek je pomerne jednoduchá a časovo nenáročná.) Späť k piškótom, aj keby sme ich chceli niekde kúpiť, žiadne z odskúšaných nespĺňali našu chuťovú predstavu. Preto sem sa rozhodli, že sa ich nejak pokúsime upiecť. Bola to riadna výzva, a najlepšie napokon dopadol recept, ktorý vyzeral najhoršie v procese výroby. 🙂 Nebojte sa teda, ak sa Vám cesto bude zdať odpudivé, lepivé a neúmerne malé požadovanému počtu piškótov (cca 20).

Poďme teda na to. Hoci Vám celá výroba zaberie približne 3 dni (od piškót až po dobu čakania, kým bude tiramisu dostatočne stuhnuté a chuťovo vhodné na konzumáciu).

Potrebujeme:

Piškóty

2 poháre cíceru (na výrobu aquafaby)

12 – 14 Pl. múky (my sme použili polohrubú)

2 čl. prášku do pečiva

cukor (druh a množstvo podľa vlastnej potreby)

vanilkový cukor (na posypanie)

Tiramisu

výberová káva (viac sa hodí espresso praženie než filter. Odporúčame Goriffee)

4 Pl. Amaretta

400 g silken tofu (my sme použili Alnatura)

10 Pl. kokosu (namočený na noc  vo vode)

cukor (druh a množstvo podľa vlastnej potreby)

kakao (na posypanie)

 

Postup:

Najskôr teda piškóty. Zlejte vodu z dvoch konzervovaných cícerov (najlepšie samozrejme kúpiť tie, čo sú v skle) a ručným mixérom miešajte, kým sa Vám nevytvorí pevná (netekutá) a nadýchaná pena (ide o často používanú aquafabu v našich receptoch – je to hotový zázrak :)). My vždy skúsime misku obrátiť, aby sme si pevnosť konzistencie potvrdili. Zatiaľ to nikdy nedopadlo zle. 🙂 Pridáme cukor, najlepšie toľko, aby sme sa zbavili cícerovej chute a následne do peny postupne pridávajte múku (po lyžičkách) a pomaly vmiešavajte.

Cesto sa bude meniť, začne rýchlo tuhnúť a lepiť sa, rozhodne nečakajte nič vizuálne vábivé, no verte nám, výsledok bude stáť za to. (Tiež sme neverili, no zatiaľ nám všetky tri razy vyšli parádne.) Keď vám z veľkého množstva peny zostane tuhšia, lepivá gulička, pridajte kypriaci prášok, a veľmi jemne ho vmniešavajte do cesta, aby sa všade nachádzalo v čo možno najrovnomernejšom podiely.

Keď sú všetky suroviny pridané, zoberte si polievkovú lyžičku a naberajte ňou malé piškóty, ktoré “vycapnete” na plech. Ničím ich nepotierajte, hlavne do cesta nepridávajte žiadny olej, len ich v pred pečením posypte vanilkovým cukrom. (Najlepšie takým, ktorý aj obsahu vanilku, a nielen arómu.) Pečte asi 20 minút na teplote 200°C. Nebojte sa rúru otvoriť a pichnúť do jedného špáratkom alebo čímkoľvek ostrým, ak si nie ste istý, či sú hotové. (Ak vám na nástroji nezostane nalepené cesto, máte vyhraté!)

Keď sú hotové, vyberte ich a nechajte kľudne aj 24 hodín chladnúť. Aj keď po pár hodinách celkom vychladnú, neukladajte ich na seba, je veľká šanca, že by vám opäť zvlhli. Len ich prikryte utierkou a nechajte tak. Hlavne sa im snažte vyhýbať, lebo ich pravdepodobne zjete a budete musieť piecť nové. Tak ako my tiramisu sa nám podarilo spraviť až z tretej dávky…

Ak ste vydržali do nasledujúceho dňa, gratulujem, môžeme sa pustiť do prípravy vegánskeho tiramisu. Najprv si pripravíme kávu – ak ste zvyknutý piť tú instantnú, skúste sa jej aspoň pre tento raz vzdať a poobzerať sa po niečom lepšom. (Pozn.: Keďže my kávu zbožňujeme a laicky sa jej príprave a výrobe už nejaký ten čas venujeme, plánujeme napísať aj čo to k tejto téme. Už čoskoro! Lebo ekologický prístup je aj o vyberaní si kvalitných produktov.) Ak ste milovníkmi espressa, skúste pre tento krát prejsť na lungo, ktoré necháte celkom vychladnúť a následne do neho vlejete aspoň 4 Pl. Amaretta. (Kľudne dajte aj viac, alkoholová chuť dezertu neuškodí, ale snažte sa neprebiť celkom chuť kávy.) Prelejte si to do nejakej misky a začnite namáčať piškóty. Musia byť mäkké, poriadne nasiaknuté, no nesmú sa rozpadávať. V princípe platí: radšej nech zostanú tvrdšie ako rozmočené. Ukladajte ich vedľa seba do sklenej misy.

Teraz krém: prvý sme sa rozhodli spraviť zo silken tofu, z ktorého sme najskôr poriadne povytláčali vodu. Ostatok je jednoduchý, len hodíte fotu do mixéru, pridáte cukor a mixujete, kým nemáte jemnú krémovú konzistenciu. Tou následne potierate piškóty a hotovo, môžeme sa posunúť o stupienok vyššie. (Pozn.: sójovej chute sa celkom asi nezbavíte, no nemali s ňou žiadny problém ani nevegáni.)

Na krém začnete pokladať ďalšiu vrstvu piškótov, rovnako namočených v káve a Amarette. Na ne pridáte krém z namočeného sušeného kokosu. Ak máte výkonný food processor, máte šťastie, kokos dokážete vymixovať na konzistenciu stredne hustého krému. Opäť pridáte cukor a potierate tým piškóty. Ak sa vám kokos nepodarí celkom pomixovať, nebuďte sklamaní, ten náš tiež nebol dokonalý a na chuti to nič neubralo. 😉 Vodu pridávajte podľa vlastného uváženia, nedá sa to univerzálne dávkovať, keďže každý môže ma´t inú predstavy hustoty krému. Dôležité je, aby sa z toho nestala tekutina.

 

 

 Vrstvu kokosového krému posypte kakaom, napríklad týmto (20% rozhodne stojí za vyskúšanie, je to úplne nová dimenzia kakaovej chute…). Potom tiramisu už len vložte do chladničky a skúste počkať aspoň do nasledujúceho dňa. 🙂

Dobrú chuť!

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp

Komentáre

Copyright 2016-2019 © All rights Reserved. Design by NoIdentity