Vegan Okara Meatballs

Potrebujeme:

Meatballs:

2 poháre okary
3 stredne veľké paradajky
1 väčšia cibuľa
3 čl údenej červenej papriky
2 čl červenej papriky
1 čl čierneho korenia
1/2 čl soli
2 pl olivového oleja

voliteľné: čerstvá bazalka alebo oregano

Omáčka:

5 väčších paradajok
1 čl čierneho korenia
1 čl sušenej bazalky
1 čl sušeného oregana
1/2 čl soli
1 strúčik cesnaku
1 čl červenej papriky

Postup:

Základnou surovinou našich meatballs je okara. Ak ste vegánsky začiatočník a ešte ste sa s týmto nutrične nadupaným produktom, z ktorého môžete spraviť naozaj čokoľvek (sladké, slané, vajíčkovo vyzerajúce a chutiace jedlá), nestretli, nápoveda znie: domáce sójové mlieko! Okara vedľajším produktom vznikajúcim pri výrobe sójového mlieka, konkrétne tá tuhá časť, ktorá vám zostane po precedení vymixovaných sójových bôbov. Tu nájdete tip, ako sa vyrába; plus budeme mať v chladničke neskutočne chutné vlastné domáce sójové mlieko – to chce rozhodne skúsiť aj nejaký ten koláč! 🙂

Máme teda okarový základ, čo ďalej… Vezmeme si paradajky a ošúpeme ich – nevynechávajte tento krok, verte nám, nechutilo by to rovnako. Následne si nakrájajte cibuľu – veľkosť záleží od vašich preferencií, nám viac chutí, keď je  v textúre jedla citeľná aj viditeľná. Potom všetky uvedené suroviny vhoďte do mixéru/food processoru a mixujte, kým sa nevytvorí mierne hladká konzistencia. Ak sa vám bude zdať, že je “cesto” veľmi tuhé, kľudne pridajte vodu. Ak to náhodou preženiete, napanikárte, proste pridajte múku (najlepšie nejakú škrobovejšiu bezlepkovú) a všetko bude v pohode. 🙂

Posledný krok: z hmoty vytvarujte guličky – meatballs požadovanej veľkosti. Tie naše boli veľké skoro ako fašírky. 😀 Určite však doporučujeme spravť ich menšie a dať si ich spolu s našou omáčkou ku špagetám. Neopísateľný zážitok! Keď ich máte vytvarované, dajte ich do trúby a pečte približne 20 minút na teplote 180°C. Doba pečenia však závisí aj od ich veľkosti a tuhosti hmoty, niekedy môžu potrebovať času a niekedy môžu byť hotové za 15 minút. Pre istotu ich teda kontrolujte.

Teraz omáčka – bez nej by to nebolo, prisaháme. Opäť si ošúpeme paradajky a rozmixujeme ich. V tekutom stave ich následne hodíme na panvicu alebo do menšieho hrnca a varíme. Počas varenia pridáme všetky potrebné koreniny. Cesnak rozpučíme a pridáme ako posledný až ku koncu varenia. Ak sa vám paradjky zdajú príliš vodnaté, kľudne pridajte bezlepkovú múku alebo psyllium. Nechajte to prevrieť a vypnite.

Podávajte samostatne (viď foto), s ryžou, bulgurom alebo cestovinami. Všetky kombinácie chutia výborne.

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp

Komentáre