V Škótsku máme na každom kroku možnosť vegan pizze, ale aj tak máme najradšej tú našu. 🙂
Potrebujeme:
Cesto:
- 250 g špaldovej múky
- 150 ml sójového mlieka
- 1/2 droždia
- 1 čl soli
Suroviny:
- 4 šampiňóny
- 1 paradajka
- 1 konzerva sladkej kukurice
- čierne olivy
- 1 vegánsky syr – Violife (môžete použiť aj tofu – údené je najlepšie)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL oleja
- 150 ml paradajkového pretlaku
- 3 čl oregana
- 3 čl bazalky
- 3 čl soli
Postup:
- Vytvoríme si kvások – vlažné mlieko zmiešame s droždím a počkáme 10-15 min.
- Múku premiešame so soľou, pridáme kvások a vymiesime.
- Cesto nechéme 30-40 min. kysnúť.
- Kým cesto kysne, nakrájame si šampiňóny, olivy, paradajku a nastrúhame vegánsky syr.
- Pretlak zmiešame s oreganom, bazalkou a 2 čl soli.
- Rozpučený cesnak zmiešajte s olejom a 1 čl soli.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme, potrieme pretlakom a dáme naň väčšiu časť nastrúhaného syra.
- Poukladáme paradajky, šampiňóny a pridáme kúsok syra. Potom pridáme kukuricu a olivy a posypeme zvyšným syrom.
- Kraje cesta potrieme cesnakovým olejom.
- Pečieme na 160 °C 20 min.
Podávame so šalátom – my sme použili zvyšné suroviny z pizze, pridali rukolu, špenát a ryžový ocot. Aj junk food môže byť zdravý.