Vegánske parené buchty

Buchty pre Vegálniček pripravila Mirkina mama. 🙂

Potrebujeme:

1kg polohrubej múky

1l rastlinného mlieka (my sme mali po ruke sójové)

35g čerstvého droždia

6čl cukru

1čl oleja

štipka soli

pohár domáceho slivkového lekváru (varený na ohni)

Postup:

Najprv si pripravíme kvások: 300 ml vlažného mlieka zmiešame s droždím a 2 čl cukru. Necháme vykvasiť cca. 10 minút. Medzitým do múky pridáme soľ, zvyšný cukor. Keď je kvások hotový, zmiešame ho s múkou a pridáme zvyšné mlieko a olej. Cesto poriadne vymiesime a necháme kysnúť až kým neuteká z misky 🙂
Po vykysnutí si cesto dáme na dosku, ktorú si pomúčime a cesto jemne rozvalkáme (aj roztiahneme rukami) na hrúbku asi 1 cm. Z cesta potom vykrajujeme pohárom kolieska, ktoré plníme slivkovým džemom. Kolieska zatvoríme, aby lekvár nevytekal a vytvarujeme do buchtičky. Pripravené buchty prikryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť 20 minút.

Kým buchty kysnú, pripravíme si veci potrebné na ich parenie. My sme použili dva veľké hrnce (vyberte ten najväčší, čo doma máte), ktoré sme z 1/3 naplnili vodou. Hrniec prikryjeme utierkou, ktorú k nemu čo najpevnejšie prichytíme (najlepšie previazať ju špagátom a poriadne stiahnuť). Dáme pokrievku a čakáme, kým voda zovrie. Keď voda vrie, môžeme na plochu utierky začať ukladať buchty. Počet závisí od veľkosti vášho hrnca, no snažte sa netlačiť ich veľmi k sebe, keďže sa ešte zväčšia. Naukladané buchty prikryjeme pokrievkou a paríme približne 7 až 10 minút. Radšej si jednu vyskúšajte prekrojiť a ochutnať, aby ste sa presvedčili, či je naozaj hotová a chutná (musí byť nadýchaná, nie mokrá a voňať mierne droždím). Z daného množstva urobíte približne 30 menších parených a 12 pečených buchiet.

Parené buchty môžeme ochutiť vegánskym maslom (napr. Alsan), kakaom a kokosovým alebo brezovým cukrom. Poprípade, my si k buchtám pridávame aj nastrúhané jablko.

Dobrú chuť 🙂

PS: Popri parených buchtách si z pár kúskov urobíme aj pečené. Postup je rovnaký, len naplnené cesto vytvarujeme do obdĺžnikového tvaru a položíme  do vymasteného plechu. Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme približne 20 minút (nech sú dozlatista).

Podeľte sa o recept s ostatnými.

Komentáre